top of page

A programról

A programról

A kormány a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében döntött a kistelepülési (2000 fő alatti) üzleteknek nyújtott, vissza nem térítendő támogatásokról. Az erről szóló 62/2021. (II.12.) Korm. rendeletet ide kattintva olvashatja, de az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni Önnek a lényeget.

A program célja

A kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a kistelepülésen élők életszínvonalának emelése, valamint, hogy az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalon legyenek hozzáférhetőek.

Támogatás formája

Központi költségvetésből vissza nem térítendő támogatás.

Kik igényelhetik a támogatást?

Egyrészt olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók vagy szövetkezetek, amelyek a kétezer fő alatti településeken napi fogyasztású cikket értékesítő üzletet üzemeltetnek, élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem fő tevékenységgel.

Emellett van lehetőség támogatást igényelni a fenti feltételeknek megfelelő, új kisbolt nyitásához is olyan kistelepülésen, ahol ilyen üzlet nem működik.

Mire és mekkora támogatást lehet igénybe venni?

  • Az üzlet külső és belső felújítására (beleértve az épületgépészet korszerűsítését), bővítésére, építésére, akadálymentesítésére az elszámolható költség legfeljebb 80%-át, maximum 50 millió forintot.

  • A kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatásokhoz szükséges eszközök beszerzésére, ideértve a pénztárgépet, számítógépet, POS terminált, valamint a különböző szoftvereket is, az elszámolható költség legfeljebb 75%-át, max. 12 millió forintot.

  • A hatékony üzemeltetés érdekében indokolt képzésekre az elszámolható költségek legfeljebb 75%-át, max. 12 millió forintot.

  • Az üzletnek helyt adó ingatlan vételárának megfizetéséhez a vételár legfeljebb 50%-át, max. 5 millió forintot.

  • A támogatásból továbbá a kialakításhoz, fejlesztéshez, fenntartáshoz szükséges foglalkoztatási költségek is csökkenthetők.

Mindent egybevetve tehát csaknem 80 millió forintos, a nagyobb tételt jelentő beruházások esetén 75-80%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás is lehetséges.

 

Mi a teendője az érdeklődőknek?

A támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus úton, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül lehet benyújtani,  2021. június 28. 14 óráig. A kérelemhez számos nyilatkozatot, valamint egyéb dokumentumot (pl. üzleti terv) is csatolni kell, amelyek beszerzése felkészülést igényel – de a Laurel természetesen minden partnerének segít a feltételnek való gördülékeny megfelelésben is, ezért érdemes még ma felvenni velünk a kapcsolatot!

Részletek
bottom of page